Hverken Lill Iren Simonsen (f.v.), Jørn Rødum, Silje Klausen, Kristoffer Coles eller Kumaraswamy Thayananthan hadde kveldsvakt 22. juli. Alle kom likevel på jobb på Ullevål sykehus, for å gjøre en innsats.

– Katastrofeplanene fungerte

Både ved Ullevål og Ringerike sykehus fungerte beredskapsplanene 22. juli. Svært mange radiografer ble kalt inn for å hjelpe hardt skadde pasienter.

Publisert Sist oppdatert
– Det var godt å kunne jobbe. Være til nytte. Heldigvis fungerte beredskapsplanene våre, sier seksjonsradiograf Sigrid Burheim ved Ringerike sykehus. I løpet av kvelden kom 35 pasienter til sykehuset. 20 trengte omfattende røntgenundersøkelser, og fikk det. En måtte opereres i akutt skjelett-laben. Fikk hjulpet mange Kine Varlid var alene på kveldsvakt da alarmen gikk. Innen kort tid var 22 leger, radiografer, portører og assistenter på jobb. Ti av dem var radiografer. Bare åtte av 30 ansatte på avdelingen hadde ikke mulighet til å komme. – Det var veldig bra at så mange kunne komme på kort varsel. Vi fikk hjulpet mange, sier Kine. – Vi er et lite sykehus, men vi klarte oss bra. Liv ble reddet fordi vi var her, og hadde akuttfunksjon. Noen av pasientene ville ikke klart turen til Oslo. Det gjelder i hvert fall en eller to av dem, sier Sigrid. Forenklet prosedyre Også på Ullevål fungerte katastrofeplanene. De seks radiografene som var på vakt 22. juli, la andre arbeidsoppgaver til side, og fikk snart hjelp av 8-10 kolleger som egentlig hadde fri. Til sammen kom 32 terrorofre til sykehuset, og radiografene jobbet hele natten for å få tatt de nødvendige undersøkelsene. Noen var så skadet at de måtte opereres først. Forenklet CT-prosedyre ble innført for å spare tid. Mange kom for eksempel ikke på traumemadrass, noe som gjorde det vanskelig å snu pasientene. Les mer i Hold Pusten Hele 30 radiografer jobbet på Ullevål terrorhelgen. En av ledernes viktigste oppgaver ble å sende dem hjem til rett tid for å hvile, og sørge for uthvilt personale til de neste skiftene. – Alt i alt synes jeg vi gjennomførte på en veldig bra måte. Vi måtte improvisere litt underveis, men katastrofeplanen fungerte. Vi kunne faktisk tatt imot enda flere pasienter enn vi gjorde, selv om det var midt i ferietiden. Så jeg synes vi har lov til å være litt stolte, sier enhetsleder Wenche Synnøve Andreassen. Les mer om radiografenes reaksjoner, tanker og opplevelser rundt det å jobbe terrordøgnet, i Hold Pusten nr. 6, som kommer ut denne uken.
Powered by Labrador CMS