– Vi hjelper flere pasienter, og alle får en mer interessant jobb, sa klinikksjef Lars Vasli. Likevel får avdelingen mindre penger fra det offentlige, fordi mange av oppgavene overføres fra leger til fysioterapeuter. Foto: Tone Rise

Systemet er en hemsko for oppgavedeling

Takket være oppgavedeling behandler kirurgisk avdeling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo langt flere pasienter enn de ellers ville gjort. Det straffes de for økonomisk.

Publisert Sist oppdatert

På Lovisenberg kan du bli møtt av en sykepleier eller fysioterapeut på etterkontrollen dersom du for eksempel har operert fingeren, eller av en fysioterapeut dersom du har behov for ultralyd av skulderen. Og dette løser mange problemer, fortalte klinikksjef Lars Vasli ved kirurgisk avdeling i et innlegg på Norsk sykehus- og helsetjenesteforenings (NHS) konferanse om oppgavedeling, eller jobbglidning, tidligere denne måneden

– Vi har ikke mye dokumentasjon, men vi er veldig sikre på kvaliteten, sa han.

Ifølge Vasli foregår oppgavedelingen uten konflikter:

– Det har ikke skapt noe støy i systemet. Det har vært helt opplagt at dette er løsningen. Vi hjelper flere pasienter, og alle får en mer interessant jobb, sa han.

Til tross for at de behandler flere, går ikke ventelistene ned.

– Problemet med ventelister er at hvis du behandler folk raskt, da kommer det bare flere til, så køene blir ikke mindre, men pasientene kommer raskere til behandling, sa Vasli.

Et større aber er det at det kommer mindre penger inn.

– Hvis legen ser på pasienten, så får vi penger, men hvis fysioterapeuten ser på pasienten, så får vi ikke penger for det. Så der er det noe med hele systemet i det offentlige som ikke har fanget opp de nye trendene. Så får vi se, da, om det er noen som klarer å gjøre noe med dette, det er jo lovet mye nå, sa Vasli med glimt i øyet og referanse til den nylig avsluttede valgkampen.

tone.rise@holdpusten.no

Powered by Labrador CMS