Ferske radiografstudenter

Gunhild Lovise Larsen, Miriam Spange Slettemo, Farzad Osman og Adrian Mogstad er ferske radiografistudistudenter ved NTNU i Trondheim og anbefaler fadderuka for å bli kjent med flere.

– Mer enn drikkepress

202 studenter har fått tilbud om studieplass i radiografi fordelt på fem studiesteder i år, og i disse dager starter de opp. Mediene har beskrevet utflytende fadderuker i flere år, men ved NTNU erfares ikke noe drikkepress for nye studenter i radiografi. Men de opplever mye annet.

Publisert Sist oppdatert

Miriam Spange Slettemo (23) føler ikke noe drikkepress, selv om det har vært kjent for flere. Hun starter nå studiet ved NTNU i Trondheim med å delta på en rikholdig fadderuke.

Ja, de bekrefter å ha det artig med festing, men langt fra «inn i det hinsidige» slik mediene har pekt på for andre.

– Jeg skjønner at drikkepress har vært tema. Flere medier har framstilt fadderukene som en uke med mye fyll, sier hun, som har flyttet fra Notodden for å studere i trønderhovedstaden.

– Får lyst til å være med

– Spenningen med å komme til en ny by og fadderuken er litt overveldende, men på en bra måte. Vi møtes av et opplegg alle dagene om man har lyst til å være med og blir kjent med flere. For meg som kom hit alene, er dette veldig bra. Fadderuka er en veldig fordel, noe vi trenger, mener Slettemo, som ikke har vært i Trondheim før.

Temmelig lik er også oppstarten for medstudent Farzad Osman (25).

– Vi bestemmer selv om vi skal drikke alkohol. Fadderuka er kjekk og sikkert den beste måten å bli kjent med flere på. Kanskje får jeg en hobby sammen med en ny venn etter dette. De fleste av oss bor sammen med studenter fra andre fag. Vi trives bedre når vi får flere kjente gjennom fadderuka, sier han.

– Både togafesten, som arrangeres i byen, og mesteparten av det andre ser ut til å bli gøy, sier han, som også er ny i byen.

Linjeforeningen heter «Fraktur» og står for arrangeringen av fadderuka til radiografene. De er på tur i marka når Hold Pusten er på besøk. Gruppa på omtrent 15 studenter har tatt trikken. Blant aktivitetene er kubb-spill (som går ut på at man skal kaste pinner på trekubber), grilling, samt at de mater ender og ekorn som kommer på utrolig nært hold.

Fadderuka startet med sosial sammenkomst i anledning immatrikuleringen. Dernest har de nye studentene vært på rebusløp i midtbyen av Trondheim. En sosial kveld har tittelen «Obs! Jeg har gått feil», mens 80-tallsparty og togaparty har fylt helgas kvelder.

Betydningsfull og utsatt

Universitetsavisa i Trondheim omtaler fadderukene som viktige for studentene. Årsaken er, som undersøkelser viser, at over fire av ti norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt. Risken for å forbli venneløs øker om man dropper fadderuke og studentforeninger.

Samtidig sliter flere linjeforeninger med å få studenter til å stille opp for nykommerne under fadderukene.

Men andreårsstudent Adrian Mogstad stiller opp. Han konstaterer at litt flere menn har startet ved studiet i år.

– Alle de nye som kommer nå, ser ut til å finne seg til rette. Mange nye ansikter er morsomt. Artig var det også ved første besøk på laben på St. Olavs hospital. Vi tok noen bilder og forklarte litt, sier Mogstad.

– Jeg husker selv at det fort ble mye å huske på, men også de nye tar det etter hvert. Vi som er faddere, gjør det beste vi kan for at de nye skal få god start på studiene, forteller han sammen med Gunhild Lovise Larsen.

Anbefaler sosial omgang

– Å få formidle videre kunnskapen vi har om studiet, er kjempespennende. De nye studentene blir nesten som en ny generasjon. Vi har omvisning på campus, og de fleste liker å få oppleve laben. De starter ganske tidlig å bruke den, sier hun.

Larsen anbefaler de nye studentene å bo i kollektiv.

– Særlig i starten er kollektiv lurt. Filmkvelder og andre ting i kollektiv gjør at man blir kjent og får noen å henge med.
post@holdpusten.no

Powered by Labrador CMS