Leder ved brystdiagnostisk senter Reidun Ødegaard (t.v.) viser frem nyvinningen under den offisielle åpningen av tomosyntesemammografen.FOTO: Sykehuset i Vestfold

Tidligere funn med tomosyntese

Tomosyntese kan bidra til å oppdage brystkreft på et tidligere stadium. Hvordan forholder kritikerne av mammografiprogrammet seg til det?

Publisert Sist oppdatert

Sykehuset i Vestfold er et av tre norske sykehus som utfører mammografi med tomosyntese. Det har de gjort siden august. I et intervju med NRK Vestfold forteller radiolog og medisinsk fagansvarlig overlege Judy Lynn Albertsen at de med nyvinngen har funnet svulster det tidligere var vanskelig å se. Hun sier videre at tomosynteseteknologien gir muligheter til bedre å påvise utbredelsen av forandringer i brystet som allerede er oppdaget.

Dette fører til sikrere diagnostikk og raskere behandling, ifølge seksjonsleder ved Brystsenteret, Reidun Ødegaard.

– Tomosynteseteknikken er tredimensjonal og gir flere detaljer i bildene enn ved vanlig mammografi, sier Ødegaard til Hold Pusten.

Selve undersøkelsen og stråledosene som benyttes er den samme som ved tradisjonell mammografi.

– Men det nye apparatet er lettere å håndtere og smidigere å jobbe med, noe som gir radiografene en enklere arbeidshverdag, forteller Ødegaard.

I siste nummer av Hold Pusten, som kom ut i desember, gikk vi nærmere inn på den stadig oppblussende mammofgrafidebatten, og det er betimelig å spørre hva tomosynteseteknologien kan ha å si med tanke på den. Det ønsker imidlertid ikke Ødegaard å uttale seg om.

NRFs fagsjef Håkon Hjemly er mindre ordknapp:

– Utnyttet på riktig måte vil den føre til færre falske positive og falske negative funn, og dette bør dempe kritikerne av mammografiscreeningen, mener han.

Som det fremgår av Hold Pusten-artikkelen fra desember, er Per-Henrik Zahl, lege ved Folkehelseinstituttet, kritisk til systematisk screening etter brystkreft på grunn av overdiagnostiseringen dette medfører. Han sier til holdpusten.no at tomografiteknikken ikke forandrer hans synspunkt. Snarere tvert imot.

– Tomosyntese vil gi enda mer overdiagnostikk, hevder han og fortsetter:

– Studier viser at man ved tomosyntese oppdager nesten 40 prosent mer brystkreft enn ved vanlig mammografi.

Dette er ifølge Zahl hovedsakelig svulster som ikke er dødelige.

– Mammografiscreening og avansert teknologi som tomosyntese reduserer derfor ikke dødeligheten, sier han og legger videre til at en del av problemet er at all brystkreft som oppdages, behandles likt.

– Hvilket innebærer at mange pasienter blir unødvendig behandlet med strålebehandling og cellegift, fremholder Zahl.

Hjemly i NRF medgir at faren med ny teknologi er at man flytter terskelen for hva som oppdages, og at stadig mindre funn kan beskrives.

– Men så lenge dagens anbefalinger for mammografidiagnostikk følges, er jeg sikker på den nye tomosynteseteknologien kun vil få positive effekter, sier Hjemly.post@holdpusten.no

Powered by Labrador CMS