Mangler folk

Rune Wagnild leder Avdeling for bildediagnostikk ved Sykehuset Levanger.

Kan måtte holdes tilbake fra ferie

Et uvanlig stort antall pasienter kan i verste fall føre til at radiografer og andre må utsette ferien ved Sykehuset Levanger.

Publisert Sist oppdatert

Tallet på innlagte er sjeldent høyt på flere sykehus samtidig som mange ansatte skal ha sommerferie. St. Olavs hospital i Trondheim søker derfor etter ekstra personell blant pensjonister nå i ferietiden – det melder blant annet Nrk – og Sykehuset Levanger kan bli neste på jakt etter mer personell.

Følger ofte etter

Rune Wagnild leder Avdeling for bildediagnostikk i Levanger og er selv radiograf. Han opplyser at bemanningen er utfordrende nå i sommer.

– Vi vet i fra mediene at det er stort pasienttrykk på St. Olavs hospital og at det er fult. Vi ser ikke helt det samme her ennå, men vi bruker ofte å se en lignende utvikling noe etter St. Olavs. Skjærer det seg helt, kan vi risikere å holde ansatte tilbake fra ferie, sier Wagnild.

Han opplever at situasjonen svinger.

– For et par uker siden så det mørkt ut. Vi merker fortsatt mye mer koronasmitte nå enn det har vært på en god stund. Antall mottatte pasienter smittet av korona er på nivå med da pandemien var på topp. Mange koronasmittede er lagt inn for andre sykdommer enn covid. Det er arbeidsomt å ha det sånn, selv om vi begynner å bli rutinerte, beretter han.

Søker pensjonister

– Vi har hatt en avtale med en pensjonist som kunne steppe inn på kort varsel. Hun har nettopp sluttet, og det er en fordel med fersk kunnskap, for protokoller og maskinpark endrer seg jo raskt. Vi har i tillegg hatt avtale også med studenter som kan steppe inn på kort varsel. De har vært her i praksis og kjenner rutiner og maskinpark, forteller lederen.

Vi har ikke hele tiden visst hvordan det kan gå, eller vært sikre på at vi har nok folk. Men med avtaler med vikarer er vi bedre rustet.

Heldigvis har færre ansatte blitt syke og ting har gått rundt foreløpig, sier Wagnild.

Han løfter frem at avdelingens ansatte er i stand til å være fleksible.

– Vi tilpasser driften, og det skal ganske mye til for at vi ikke får tatt de sykeste og det mest akutte. Men klart, konsekvensen er at de som er mindre syke får lengre ventetid. Per dags dato har flinke studenter bidratt fra NTNU i Trondheim, opplyser han.

– Rundt mars 2020 kokte det veldig, og ingen visste hvor alvorlig det ble og hvor mange som kom til å være borte. Vi var opptatt av å sikre bemanning og ha oppe akuttfunksjon. Våre ansatte har stått i dette lenge, og folk her er slitne og lei. Jeg merker på stemningen at nå er det nok pandemi og sykefravær. Når smitten nå øker, er vi ikke glade.

Men ansatte på avdelingen har stilt opp, sier Wagnild og roser de involverte.

St.Olavs hospital har nå fått 20 helsepersonell ekstra etter at sykehuset gikk ut og annonserte etter pensjonister. Noen av disse er i annen jobb fortsatt, og de har forskjellig kompetanse. Det er sykepleiere, helsefagarbeidere, leger og ufaglærte, opplyser kommunikasjonsrådgiver Elling Finnanger Snøfugl.

- Bakgrunnen for utlysningen er at St. Olavs, på samme måte som resten av helsetjenesten, har en krevende bemanningssituasjon i sommer. Derfor henvender vi oss nå også til pensjonert helsepersonell for å være så godt rustet som mulig, sier han.

Uvanlig situasjon

– I tillegg til et økt antall covid-pasienter, har St. Olavs nå veldig mange utskrivningsklare pasienter. På toppen av dette tar de hånd om pasienter fra Ukraina. Summen av dette utfordrer kapasiteten, ikke minst på bemanningssiden. 2. juni hevet sykehuset beredskapsnivået til gult, og noe av den planlagte aktiviteten, som ut fra medisinske vurderinger kan vente, ble redusert.

- Dersom vi får noen flere på laget i sommermånedene, er det med å lette presset når sykehuset er fullt, sier Snøfugl.
post@holdpusten.no

Powered by Labrador CMS