COVID-19

FOTO: ISTOCK

UL kan ødelegge koronavirus

En studie tyder på at ultralyd kan ødelegge koronavirusenes struktur. Det kan få stor betydning.

Publisert Sist oppdatert

Det er forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA som har sett på hvordan ultralydbølger kan påvirke ulike typer av koronavirus. Studien er publisert i Journal of the Mechanics and Physics of Solids.

Forskerne brukte datasimulerte versjoner av koronavirus, som de utsatte for ulike ultralydfrekvenser.

Skallet sprekker

Først brukte de vibrasjoner på 100 MHz, hvilket de antok var virusets naturlige frekvens. Disse fikk virusets pigger og skall til å spenne seg innover. Da de økte vibrasjonene, begynte skallet å sprekke. I tillegg fant de at virusets skall bøyde seg og brakk enda raskere når de senket frekvensen til mellom 25 og 50 MHz. Dette skjedde i miljøer som simulerte både luft og vann.

– Disse frekvensene og intensitetene ligger innenfor området som er trygt å bruke innen medisinsk bildebehandling, sier Tomasz Wierzbicki til MIT News.

Kan kanskje forhindre sykdom

Wierzbicki er professor i anvendt mekanikk ved MITs institutt for maskinteknikk, og det er han som har ledet studien. Hvis studier beviser at ultralyd kan skade koronavirusene, SARS-CoV-2 inkludert (altså covid-19, som jo er det viruset som har forårsaket pandemien vi er oppi), og det kan påvises at dette har en terapeutisk effekt, så ser forskeren og kollegene hans for seg at ultralyd kan brukes til å behandle og muligens forhindre koronavirusinfeksjon.

Det gjenstår mye forskning for å bevise dette, men Wierzbicki og teamet hans er på saken.

– Vi så på koronavirusfamilien generelt, og nå ser vi spesifikt på morfologien og geometrien til covid-19, uttaler Wierzbicki videre til MIT News og legger til:

– Potensialet kan være stort i denne nåværende kritiske situasjonen.
post@holdpusten.no

Powered by Labrador CMS