Bivirkninger av MR-kontrast kan dukke opp lenge etter at undersøkelsen er foretatt. Kanskje vil flere melde dem inn nå? Foto: Tone Stidahl
Bivirkninger av MR-kontrast kan dukke opp lenge etter at undersøkelsen er foretatt. Kanskje vil flere melde dem inn nå? Foto: Tone Stidahl

Bivirkningsmelding på Altinn

Nå kan pasienter rapportere inn bivirkninger av legemidler via Altinn. Det kan blant annet bety at flere lettere plager etter bruk av kontrastmidler fanges opp.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2012 ble den elektroniske meldeordningen for bivirkninger av legemidler flyttet fra Legemiddelverket til Altinn, skriver Dagens Medisin.

Gjør det enklere

Pasienter som vil melde inn bivirkninger de mistenker skyldes legemiddelbruk, kan nå blant annet bruke BankID som påloggingsmetode, noe som gjør meldeordningen lettere tilgjengelig, ifølge helsenettstedet.

Dette vil også kunne berøre pasienter som har vært til røntgenundersøkelse med bruk av kontrastmidler.

– Noen reaksjoner kan for eksempel komme etter at pasienten har reist hjem, og det kan være vanskelig for pasienten og legen hans/hennes å knytte dem til røntgenundersøkelsen. Blant annet har reaksjoner på enkelte typer kontrast som brukes i forbindelse med MR-undersøkelser, i sjeldne tilfeller dukket opp lang tid etterpå, sier Håkon Hjemly, fagsjef i Norsk Radiografforbund.

Kan øke rapporteringen

Han tror mange lettere reaksjoner ikke blir meldt fra om i dag, men at den nye praksisen kan bidra til å forandre dette:

– Det er mulig at Altinn-funksjonene vil føre til en økning i antall bivirkninger som rapporteres, også med tanke på medikamenter som gis i forbindelse med røntgentjenester, sier Hjemly.

Les mer på legemiddelverket.no. Og sjekk ut Altinn-skjemaet her.