FOTO: Norsk Folkehjelp Kongsberg
FOTO: Norsk Folkehjelp Kongsberg

Samler inn til CT-gave

Sykehuset i Kobane mangler mye utstyr. Nå samles det inn til en CT til dem.

Publisert Sist oppdatert

I en melding på sin facebookside informerer Norsk Folkehjelp Kongsberg om at sykehuset i Kobane har stort behov for moderne utstyr, og at de spesielt trenger en CT.

Leder i Norsk Folkehjelp Kongsberg, Gernot Ernst, forteller til Hold Pusten at de har fokusert på situasjonen i Syria de siste to årene, og at de ukentlig er i kontakt med sykehuset i Kobane.

– Sykehuset har i dag kun konvensjonell røntgen, og de har uttrykt at en CT-skanner vil kunne hjelpe dem betydelig i hverdagen, sier Ernst.

Han forteller videre at sykehuset har forsikret dem om at de kan skaffe CT-maskinen for rundt 35 000 amerikanske dollar (drøye 300 000 norske kroner etter dagens kurs).

– Hvis 600 personer i Norge gir 500 kroner hver, er derfor finansieringen i boks understreker han.

Kobane er en kurdiskdominert by nord i Syria, og sykehuset i byen dekker et område med 500 000 mennesker.

– De behandler både krigs- og mineskader i tillegg til sykdommer som kreft og alvorlige infeksjoner, sier Ernst og legger til:

– CT-skanneren vil bli et viktig diagnostisk hjelpemiddel for å kartlegge krigsskader så vel som vanlige sykdommer.

En avgjørende årsak til at Norsk Folkehjelp Kongsberg har valgt å engasjere seg i de kurdiske områdene nord i det borgerkrigrammede Syria, er at folkegruppene her har etablert et demokratisk selvstyre, de har en aktiv likestillingspolitikk, og de respekterer menneskerettigheter.

Dette bekreftes av representanter fra Norsk Folkehjelp selv, fra hjelpeorganisasjonen Medico international og fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch, forteller Ernst.[email protected]