Coronavirus COVID-19 medical test vaccine research and development concept. Scientist in laboratory study and analyze scientific sample of Coronavirus antibody to produce drug treatment for COVID-19.

Rask vaksinering viktigst nå

Vi har ikke noe grunnlag for å si at én type vaksine skal foretrekkes fremfor en annen, skriver NRF-leder Bent R. Mikalsen.

Publisert Sist oppdatert

Vi har registrert debatten om hvorvidt Astra Zeneca-vaksinen bør tas i bruk på helsepersonell eller ikke. Alle covid-19-vaksiner som er tilgjengelige i her i landet, er godkjent av helsemyndigheter i Norge og EU. Astra Zeneca-vaksinen bygger på velprøvd vaksineteknologi, mens vaksinene fra for eksempel Pfizer og Biontech bygger på nyere teknologi. De to sistnevnte vet man beskytter mot alvorlig sykdom, mens det har vært noe diskusjon rundt tallene fra Astra Zenica, i hovedsak knyttet til beskyttelse mot ulike mutasjoner. Likevel er FHI tydelige på, ifølge for eksempel VG, at det ikke er noen holdepunkter for å si at den beskytter mindre mot alvorlig sykdom og død. Vi må derfor gå ut fra at alle tre typene vil bidra til at radiografer og annet helsepersonell kan stå bedre rustet gjennom pandemien.

Nå får helsepersonell en opp-prioritering i vaksinekøen, noe vi som forbund har etterlyst fra helsemyndighetene. Vi er fornøyd med at antall doser til helsepersonell i sykehusene nå har økt.

Som ved tidligere pandemier vil vaksinering av befolkningen og helsepersonell være veien ut mot et normalisert samfunn, og Norsk Radiografforbund mener det viktigste nå er at man kommer raskt i gang med vaksinering i Norge.
bent.r.mikalsen@radiograf.no

Powered by Labrador CMS